Exoot

Animaltronic

‘Een knipoog naar robotica , een zoektocht naar aaibaarheid ‘

Animaltroniek is een gelaagde audio-visuele installatie; radiografisch aangestuurd, met als basis eenvoudige herkenbare houten 3D puzzels. Exoot zoekt een vorm, waarbij robotica, mechanica en elektronica op een transparante manier samensmelten en er een ‘aaibaar’ wezen ontstaat met een eigen persoonlijkheid.

De installatie gaat een interactie aan met het publiek.  Aan de hand van  drie objecten onderzoekt deze installatie elektronische inventiviteit en zoek de grenzen van mechanica op.

De installatie kan op twee manieren in de publieke ruimte geplaatst worden: een hangende zwevende variant (AIR) en een mobiele versie tussen het publiek (GROUND).

AIR is een installatie van drie zwevende objecten in een staalconstructie. De objecten bewegen omhoog, naar beneden, volgen de toeschouwers en gaan de interactie aan. Dit ingekleurd met een audiolaag vanuit een zelf-ontwikkeld muziekinstrument. De ideale omgeving voor deze installatie is een park, een bos, een industriële omgeving of publieksgebouw.

GROUND bestaat uit een cirkel, waar het publiek omheen kan staan. Een, twee of drie objecten staan op rijdende onderstellen in deze cirkel. De objecten bewegen en kijken je aan. Op gezette tijden breken ze uit de cirkel om een route te rijden en de interactie aan te gaan. Alle objecten worden op afstand bestuurd. Exoot begeeft zicht onopvallend door het publiek, heeft de regie in handen en stuurt de interactie.

Animaltroniek is geïnspireerd op ‘Animatronics’, een discipline die vooral binnen de ontwikkeling van film en televisie bekend is met name in de Verenigde State